Yazın besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yiyecekler daha çabuk bozuluyor. Sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, sıcak ortamda besinleri serin yerlerde saklamak daha bir zorlaşıyor. Bu bozulmaya bağlı olarak besin zehirlenmesi ortaya çıkıyor. Yazın besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor.
Dr. Murat Soysal
İç Hastalıkları Uzmanı
Tıpta “gastroenterit” olarak adlandırılan besin zehirlenmesinde ise, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı görülüyor. Gastroenteritte, mide ve barsak hareketleri bozuluyor, ağızdan alınan yiyeceklerinin sindirim sistemini hızlı ve erimemiş terketmeleri sonucunda ishal ortaya çıkıyor.
Meyveleri karıştırıp yemek ishal yapıyorYazın kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak soğuk şekilde tüketmek, meyvelerin yanında soğuk içecekler içmek mide ve barsak hareketlerini bozarak ishale neden olur.
Yazın Yumurta İçeren Besinlere Daha Çok Dikkat Yumurta içeren unlu mamuller, yaş pasta, tavuk eti (kırmızı ete göre daha kolay bozuluyor) tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Tavuk eti bozulunca “salmonella” gibi mikroplar kısa sürede aşırı miktarda ürüyor. Bu mikropların toksinleri de ishale yol açabiliyor. Mikrobik olmayanlar ise karışık meyvelerin yenmesinden kaynaklanıyor.
Bu Yiyecekler İshal Yapar!Bazı yiyecekleri az miktarda tüketmek sorun yaratmasa da, fazla miktarda yemek ishale neden oluyor. İşte bu yiyeceklerden bazıları:
? Taze kayısı (kayısı suyu)
? Üzüm (üzüm suyu)
? Erik
? Kiraz
? Kavun
? Karpuz
İshale İyi Gelen Yiyeceklerİshal nedeniyle gelen erişkin ve hastalara özellikle 24-48 saat belli yiyecekleri tüketmeleri önerilir. İshale iyi gelen yiyecekleri şöyle sıraladı:
- Muz
? Şeftali
? Elma
? Peynir
? Zeytin
? Ekmek
? Az yağlı makarna
? Haşlanmış patates
? Patates püresi
? Pirinç çorbası
İshale Karşı Kahve Telvesi, Kuru Çay Yemeyin!İshal çoğu zaman aniden ortaya çıkan bir durum. Bu nedenle çareyi geleneksel yöntemlerde aramaya yol açıyor. İshali gidermek için kahve telvesi, kuru çay yemek ishali kesmeyeceği gibi, midenin ve bağırsakların da tahrişine neden olabiliyor. İshale yüksek ateşin de eşlik etmesi ve 24 saat boyunca geçmemesi halinde hekime başvurulması gerekir. Elma, armut, şeftaliden birer tane, karpuz kavunda birer ince dilim, erik için 15 adetten fazla tüketmemek gerekiyor. Meyveleri soğuk yememek önemli. Eğer kişide mide hassasiyeti varsa, sadece meyvelerin yanı sıra soğuk meşrubat da içiyorsa ishal yapar. Deniz ve havuz suyunun yutulması, mide ve bağırsaklarda tahrişe neden olabilir. Karnı üşütmek diye tabir edilen durumda, vücut terliyken klimaya maruz kalmak nedeniyle ishal ve karın ağrısı oluşur.
Kaynak: Sağlık & Yaşam Dergisi
HAYATA DAİR Romantizm ve Aşk Şiirler Güzel ve Anlamlı sözler.Dostluğa Dair Yaşanmış Aşk Hikayeleri Genel Sağlık haberleri Oyun Vizyona Girecek Yeni Filmler Kamupersonel ve İşçi Alımları Moda, ve Kadının Türk Toplumundaki yeri Teknoloji İletişim Daha Neler Neler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Astroloji bakımından çok şey öğrenebileceginiz bir site bi ziyaret edin derim.
http://www.gulsenkayikci.com/
-
Dünya Günü gelip çattı ve Google bu özel organizasyonu hatırlatmak için yeni logosunu yayınladı. Peki, Dünya Günü nedir? Hangi amaca hizm...
-
Çöpçatan sitesi OKCupid'in yaptığı araştırmaya göre paylaşım sitesine sık girenler daha kısa ilişkiler yaşıyor. Sitenin kullanıcıların...
-
Ünlü sosyal paylaşım sitelerinden Twitter, ana sayfa tasarımında değişikliğe gitti. Bu değişim ne anlama geliyor? Gelin ana...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder