En basit şekliyle duygusal zeka kişinin kendi duygularını tanıması ve çevresiyle kurduğu yüksek empatiyle yaşamını düzenlemesidir.
80’lerin ortalarından bu yana yapılan araştırmalar ve çalışmalar beynin sadece düşünen parçasından ibaret olmadığını, yaşamda aldığımız kararlardan iletişime, mutluluktan başarıya yaşamın her alanında duygusal zekamızın beynin düşünen parçasıyla birlikte koordirneli çalıştığını ortaya koyuyor.STRES KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR
En basit şekliyle duygusal zeka kişinin kendi duygularını tanıması ve çevresiyle kurduğu yüksek empatiyle yaşamını en iyi şekilde düzenlemesi olarak tanımlanabilir. Duygusal zeka yeteneği gelişmiş kişiler bir anlamda hayatta mutlu yaşamanın formülünü de çözüyor. Ruh dünyası baskı altında olan kişilerin stresli bir yaşam sürdüğünü, tüm bu olumsuz koşulların altında birçok hastalığa açık olduğunu biliyoruz. Stresin hastalıkları tetikleyen gücü inkar edilemez. Bu durum sağlıksız hayatı ve sağlıksız erken yaşlanmayı beraberinde getirir. Vücudumuzda beyin, hormonal sistem ve bağışıklık sistemi arasında kesintisiz bir iletişim vardır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLAR
Sürekli öfkeli, baskı altında ve stres içinde yaşıyorsanız beyniniz kolesterol hormonu üretimini artıracaktır. Bağışıklık sisteminiz zayıflayacak ve bedeniniz dışarıdan en ufak bir müdahalede hastalıklara kapılarını açacaktır. Uyku şikayetleri, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, kilo alma ya da aşırı kilo kaybı ve halsizlikle başlayan bu süreç şikayetlerin artmasıyla büyüyebilecektir.
Mutluluğun basit yöntemi
Birçok hastalığın ortaya çıkmasında ve tedavisinde ruh halimiz önemli bir yönetici. Duygusal zekası gelişmiş insanlar kendi duygularının farkında, çevresindekilerin duygu durumunu net algılayabilen ve bunu kontrol edebilen kişilerdir. Berkeley Califonia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma yaşlıların olumsuz ve kötü olaylar karşısında daha hassas olduğunu öte yandan empati kurma ve bardağın dolu tarafından bakma yeteneklerinin gelişmiş olduğunu ortaya koydu. İşte mutlu olmanın en basit yöntemi.
Sevgi, anlayış ve hoşgörü
Ramazan ayı duygusal zeka farkındalığımızı artırıyor. Oruç tutmak, iftar sofralarında buluşmak, anlayış, iletişim, sevgi, hoşgörü ve dayanışma. Bugün iş dünyasından eğitime çocuk gelişiminden, ruh ve beden sağlığına kadar pek çok alana konu olan duygusal zeka kavramı bu prensipler etrafında gelişmiyor mu? On bir ay boyunca bunu sürdürebilmek ise sağlıklı ruh ve bedenin sahibi olmak, onun kıymetini bilmek anlamına geliyor. Sağlığınızın kıymetini bilmeniz dileğiyle...
Dr. İsmail AĞAR
www.egitimhaberim.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder