13 Haziran 2017 Salı

16 GB iPhone sahipleri için güzel haber!

Apple'ın iOS 11'e eklediği çok önemli bir özellik sayesinde 16 GB iPhone kullanıcıları oldukça rahatlayacaklar. Yeni özelliğin detayları ve destekleyen iPhone modelleri haberimizde.

Apple, geçtiğimiz yıl en düşük depolama alanı olarak 32 GB seçeneğine geçmişti. Fakat iPhone 6s ile birlikte iPhone'ların 4K video çekebilme özelliğine kavuşması bazı kullanıcılar için 128 GB lık alanın bile yetersiz olmasına sebep oldu.Durum bu halde olduğu için 16 GB iPhone sahipleri ciddi anlamda depolama sıkıntısı yaşıyorlar. Apple, iOS 11'de fotoğraf ve video kaydetme formatını değiştirerek alan tasarrufuna yöneldi. 

iOS 11'de fotoğraf ve videolar daha az yer kaplayacak!

WWDC17'de tanıtılan iki yeni format - HEVC (Yüksek Verimli Video Kodlaması) ve HEIF (Yüksek Verimli Görüntü Formatı) - iOS kullanıcılarına fotoğraf kalitesinden ödün vermeden daha iyi sıkıştırma imkanı sunacak. Fakat paylaşım yaparken normal format kullanılacak.Craig Federeghi, yeni fotoğraf formatlarıyla sıkıştırmanın şu anda iOS'ta mevcut olanın 2 katından daha iyi olduğunu belirtti. İlk beta ile yapılan testlerde normalde 2 MB yer kaplayan bir fotoğrafın yeni format sayesinde1.2 MB yer kapladığı görüldü. 61 MB olan bir video ise artık 33 MB kadar yer kaplıyor.iOS 11'de Ayarlar → Kamera → Biçimlerin altındaki Yüksek Verimlilik ve En Uyumlu Format seçenekleri arasında geçiş yaparak bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz. Yüksek Verimlilik formatında görüntüler HEIF olarak ve filmler ise HEVC .mov dosyası olarak kaydedilecek. En Uygun formatta ise resimler JPG olarak ve filmler h.264 .mov dosyası olarak kaydedilecek.
Apple, maalesef bu özellik konusunda cihazlar arasında ayrım yapmış. Özellik sadece A9 ve A10 işlemcili cihazlarda çalışıyor. Yani sadece iPhone SEiPhone 6siPhone 6s PlusiPhone 7iPhone ve 7 Plus bu özelliği destekliyor. Geçtiğimiz yıl iOS 10 ile gelen "Uyandırmak için Kaldır" özellği de sadece A9 ve A10 işlemcili cihazlarda çalışıyordu. 

Hiç yorum yok: